ORC-rating optimisation, an interview with John van der Starre

ORC-optimalisatie met John van der Starre

John van der Starre

 

Maak een plan

Optimalisatie begint met een plan. We kijken naar welke wedstrijd we goed willen varen in het seizoen, en wat voor omstandigheden je kan verwachten op die plek. Als dat bijvoorbeeld gemiddeld 10 knopen wind is, willen we dat de boot hard gaat met 10 knopen wind. Daarnaast kan je kijken naar het type wedstrijden; zijn het vooral kortebaanwedstrijden waarbij je een kruisrak en een voordewinds rak hebt? Of zijn halvewindse koersen ook belangrijk?

 
 

Veel mensen zien optimaliseren als het langzamer maken van hun boot. Volgens mij moet je ervoor zorgen dat je boot zo snel mogelijk gaat in de omstandigheden die jij kiest.” 

 

 

 

Als je weet in welke omstandigheden je snel wilt zijn, kan je kijken naar wat daarvoor nodig is. De ORC organisatie geeft de mogelijkheid om een proefmeetbrief aan te vragen. Op die manier kan je zien welk effect een aanpassing heeft. Je zeilmaker kan helpen met gegevens van een aanpassing die je wil bekijken.

 

Hoeveel bemanning?

Aanpassen van je schip dus, en daar hoort de bemanning bij. Het aantal bemanningsleden waar je mee vaart kan een keus zijn die gedreven wordt door de rating optimalisatie. Een andere afweging is dat je het team niet te groot wil hebben omdat dat lekkerder vaart (meer plek aan boord, iedereen meer te doen). Deze keuze heeft ook impact op de manier waarop je de boot vaart.

 

Na een aantal jaren met een volledige bemanning te hebben gevaren zijn we overgestapt naar het dual-handed zeilen. Dit had veel impact op de trim van onze boot. Omdat we geen gewicht meer in de rail hadden, waren we eigenlijk altijd op zoek naar minder druk. Daarnaast werd de range van onze grote genaker veel kleiner, we konden minder hard pushen omdat de trim sneller instabiel werd.”

 

Meting

Wees secuur met het meten van je boot en zeilen. Wees pro-actief als er grote afwijkingen zijn van je verwachting (op basis van eerdere metingen of referentie boten)

 
 

Alle zeilen krimpen door gebruik. Laat halverwege je seizoen je zeilen opnieuw meten, het kan zomaar een paar punten schelen. Dat zijn punten die je niet meer goed hoeft te maken op het water.

 

 

Structurele keuzes

2 jaar geleden hebben we een nieuwe boot gebouwd. Dat gaf ons de kans om een aantal optimalisaties al tijdens de bouw uit voeren. Denk hierbij aan een kortere mast, en een langere kiel. Daarnaast hebben we nog gewicht in de boot toegevoegd. Allemaal aanpassingen die de boot voor ons sneller maakten en ook een betere rating opleverden.

 

Evaluatie

Na een druk seizoen besteden wij best een hoop tijd om te evalueren of de keuzes die gemaakt hebben goed zijn, en welke aanpassingen we willen doen voor het nieuwe seizoen. We slaan alle data van ons zeilen op, en die gebruiken we om de analyse te doen.

 

> Ontdek hoe annalisa kan helpen met het optimalizeren van je performance.

 

 

Van der Starre: planken en boten

John van der Starre is begonnen als windsurfer, waarbij hij in de jaren 80 en 90 diverse keren Nederlands kampioen is geworden, net als Wereldkampioen long-distance. Hij staat zelfs in het Guinness Book of records met het oversteken van de Noordzee op een surfplank, samen met Olympisch kampioen Stephan van der Berg.

Hij heeft succesvol wedstrijden gezeild met een volledige bemanning, onder andere resulterend in een Europese titel in de J/111 en diverse Nederlandse kampioenschappen IRC. De laatste jaren overgestapt naar het dual-handed zeilen. Eerste met de J/111 en de laatste 2 seizoenen met een, al tijdens de bouw, geoptimaliseerde J/122.


Want to read more content like this?

×